De illusie van controle

November 29, 2022

De illusie van controle

Zelfs onze verre voorouders ontwikkelden bouwsels ter bescherming tegen invloeden van buiten.. Hierdoor kon de mens zicht over allerlei klimaatgebieden op aarde verspreiden. Minder uitdroging door zon, het droog houden van een slaapplaats en een leefomgeving voorzien van aangename luchttemperatuur.

Doelgerichte gebouwen

Tegenwoordig richten we gebouwen in specifiek voor het doel dat ze hebben. Denk hierbij aan werkprocessen voor kantoor werkzaamheden, productieprocessen, opslagprocessen en zorg processen. Daarnaast creëren we omgevingen voor de teelt (kassen) en industriële processen zoals productie-omgeving, voedselverwerking en data-centers.

De illusie van controle

Je kunt deze gebouwen eigenlijk zien als dozen. Dozen met gaten en verwarmers. Door de gaten treden licht en lucht toe. De verwarmers zorgen voor de temperatuur. De controle van beide bepaalt de kwaliteit van het binnenklimaat en beïnvloedt daarmee direct het proces in de doos.

Maar waar hebben we nu echt controle over? We zijn steeds er op gefocussed om het gedrag van de gaten en van de verwarmers te kennen. Beheersen we die, dan beheersen we het binnenklimaat, zo is de gedachte. En beheersing van het binnenklimaat is beheersing van het proces. Dit is echter een illusie. Met deze aanpak mis je significante informatie over je gebouw!

Voorbij de illusie

Kijk je verder dan deze illusie, dan kom je uit bij de werkelijke data. En hier ligt een schat aan informatie. Informatie die jij kunt gebruiken voor betere prestaties van je gebouw. Vaak zijn er maar een paarsleutel indicatoren (Key Preformance Indicators, KPI’s) die je goed hoeft te beheersen om de kwaliteit van een proces te bewaken en te optimaliseren. Voor een koelhuis is dat de temperatuur en relatieve vochtigheid bepaald door welke producten zijn opgeslagen. En in een kantoorgebouw is dat het welbevinden en de werkbereidheid van de mensen die er werken. Focus dus op wat er echt toe doet!

Eric Willems
Senior adviseur Huygen installatie adviseurs

Andere blogs

Blijf op de hoogte

Dankjewel, je aanmelding is ontvangen!

Oeps! Er is iets fout gegaan.