Besparen, een efficiënte bedrijfsvoering en een gezond binnenklimaat? DataBuilt.

November 2, 2023

Een gebouw dat blijft uitblinken in prestaties: dat is wat DataBuilt belooft. Directeur Loes Visser garandeert met DataBuilt dat gebouwen écht goed presteren. Met een achtergrond in bouwfysica en het meetbaar maken van gezondheid in gebouwen is Loes er klaar voor om met DataBuilt het verschil te maken.

Hoe DataBuilt dit waarmaakt

DataBuilt focust zich op het combineren van data uit gebouwen om ervoor te zorgen dat gebouwen beter presteren. Denk bijvoorbeeld aan data van het gebouwbeheersysteem (GBS), gecombineerd met klimaatsensoren (die DataBuilt kan plaatsen), data uit de slimme meter, KNMI gegevens etc. DataBuilt combineert zoveel mogelijk data en analyseert dit geautomatiseerd. Er wordt een digital twin gemaakt en aanpassingen worden doorgerekend. Dit leidt tot een advies van een ervaren adviseur voor het verbeteren van de prestaties van het gebouw.

Dit alles leidt tot mooie resultaten. Loes Visser geeft aan: “DataBuilt levert besparingen op én inzicht. We hebben al gezien dat DataBuilt een enorme energiebesparing kan realiseren in investeringen van verduurzamingsopgaves. Hierop baseren wij ook ons verdienmodel. Wij kunnen daardoor ook een risico nemen en een besparing garanderen. De winst hiervan delen we samen met de opdrachtgever.”

Over DataBuilt

DataBuilt is recent opgericht én onderdeel van het ecosysteem van Oosterhoff. Hiermee maakt DataBuilt gebruik van de kennis en kunde van alle werkmaatschappijen en hun experts binnen Oosterhoff. Directeur Loes Visser werkte lange tijd als bouwfysicus bij Huygen en leidde een kennisgroep installatie & bouwfysica bij Oosterhoff’s innovatiedenktank Quake. Loes hield zich altijd al bezig met de invloed van het binnenklimaat op energiegebruik. Zij zette zich in om dit meetbaar en inzichtelijk maken, wat leidde tot DataBuilt.

Eric Willems, onderdeel van het management van DataBuilt is multidisciplinair adviseur in energiesystemen voor gebouwen, campussen en wijken. Hij houdt zich al jaren bezig met energie, bouwkwaliteit, bouwkosten, exploitatie, comfort en gebruikersbeleving.

Wanneer DataBuilt?

We denken er altijd hard en goed over na hoe een gebouw moet presteren. Het ontwerp wordt gemaakt en daarna worden op basis van kosten (andere) keuzes gemaakt. Onbewust voor de opdrachtgever, wordt zo het concept veranderd. En daarmee ook de prestaties van het gebouw. In de gebruiksfase wordt er daarnaast ook vaak aan knoppen gedraaid: dingen worden aangepast in het binnenklimaat. Dit heeft soms een gewenst resultaat op de werkvloer, maar vaak ook een enorm effect op energieverbruik.

DataBuilt zorgt voor gebouwen die écht goed presteren. Een goed en gezond binnenklimaat, gecombineerd met besparingen en efficiënte bedrijfsvoering. DataBuilt is hiermee inzetbaar voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen.

DataBuilt gaat in het voortraject al in gesprek met de opdrachtgever. Er wordt besproken wel stuurinformatie nodig is voor bedrijfsvoering en welke invloed dit heeft op het ontwerp. Loes vertelt: “We zorgen er ook voor dat het Programma van Eisen en de uitgangspunten gemaakt worden als dat we hebben vastgelegd. Wel zo efficiënt mogelijk, maar met waarborging van het concept. Na oplevering zorgen we dat het gebouw ook gaat functioneren zoals we beloofd hebben. Bij bestaande bouw kijken we hoe het gebouw optimaler kan functioneren. Niet eenmalig, maar ook hier met een garantie voor de lange termijn.”

Waar wachten we nog op?

Kortom, DataBuilt garandeert gebouwen die blijvend optimaler functioneren. Samen kunnen wij die gezonde, op maat ontworpen werk- en leefomgevingen realiseren. Dit vereist een ander ontwerp- en bouwproces; een proces dat is gebaseerd op vertrouwen en prestaties.

DataBuilt kost jou alleen een percentage van de besparing die het daadwerkelijk oplevert. Gegarandeerd. Dus: Waar wachten we nog op? Laten we aan de slag gaan met de werk - en leefomgeving van de toekomst!

Andere artikelen