DataBuilt: “Gegarandeerd een optimaal functionerend gebouw”

March 14, 2024

Streven naar duurzame, efficiënte, en comfortabele gebouwen staat centraal bij DataBuilt. Met Eric Willems als technisch directeur en Loes Visser als algemeen directeur, wijdt het bedrijf zich aan waardecreatie en impact op basis van data in de gehele levenscyclus van gebouwen. We spraken met Eric over het belang van data voor energiebesparing en verduurzaming.

Een samensmelting van expertise

De kern van DataBuilt ontstond uit de vastberadenheid van Eric en Loes, om de invloed van het gebruikersgedrag en buitenklimaat op energiegebruik meetbaar en inzichtelijk te maken. Samen begonnen ze in 2015 met het verkennen van gebouwinstallaties en het opdelen ervan in logische energie-eenheden. Dit leidde tot de ontwikkeling van DataBuilt als een uniek product dat nu de gehele levenscyclus van een gebouw omvat.

De digitale omgeving van de toekomst

De kracht van DataBuilt ligt in het creëren van een digital twin, een representatie die steeds betrouwbaarder de invloeden op energieverbruik kan voorspellen. Door data-analyse en het combineren van metingen en modellen, wordt een nauwkeurig beeld van het gebouw verkregen,waardoor inzicht in optimalisaties ontstaat.

Eric: "DataBuilt is voor mij de elegantie dat je met weinig inspanning een grote impact kunt realiseren. Je kunt aanbevelingen meteen toepassen en ook direct resultaat zien. Als je pakweg een maand gemonitord hebt dan kun je al hele goede voorspelling doen of je op de juiste weg bent met je aanpassingen."

Door jarenlange ervaring in data-verzameling heeft DataBuilt een uniek product ontwikkeld dat past bij de volledige levenscyclus van een gebouw. DataBuilt garandeert niet alleen energiebesparing door verbeteringen aan de huidige instellingen van het gebouwbeheersysteem, maar geeft garandeert ook verlaging van renovatiekosten voor verduurzaming, waardoor het zorgt voor een gebouw blijvend optimaal functioneert.

Hoe werkt DataBuilt?

DataBuilt focust zich op het combineren van data uit gebouwen om ervoor te zorgen dat gebouwen beter presteren. Denk bijvoorbeeld aan data van het gebouwbeheersysteem (GBS), gecombineerd met draadloze binnenklimaatsensoren, data uit de slimme meter, KNMI gegevens etc. DataBuilt combineert zoveel mogelijk data en analyseert dit geautomatiseerd. Er wordt een digital twin gemaakt en aanpassingen worden doorgerekend. Dit leidt tot een concreet advies voor het verbeteren van het gebouw met gegarandeerde prestaties.

Een duurzame toekomst creëren

Eric bracht het idee van data-analyse en energiebesparing bij elkaar, terwijl Loes de benodigde commerciële stappen zette. Het begon met het verzamelen van data uit een gebouwbeheersysteem van een klant van Huygen,waarna de focus verschoof naar het filteren van de essentiële informatie om het verbruik en de kwaliteit van het gebouw te begrijpen.

Eric: “We kunnen onze klanten nu  helpen om 15% kostenbesparing te bereiken –want dat kunnen we beloven – dan denk ik dat we een heel mooi product hebben.We kunnen met traditionele gebouwsimulaties gedrag en  gebruik van gebouwen niet zo goed vooraf modelleren. Elk gebouw is anders en elk gebouw heeft weer andere plekken waar energieverlies plaatsvindt. En door data in een modelomgeving in een digital twin bij elkaar te brengen kunnen we nu wel achter het gedrag komen en voorspellingen doen."

Over tien jaar hoopt Eric dat de integratie van dataverzameling en data-analyse en gemeengoed is, geautomatiseerd en standaard in elk gebouw. En wie weet zijn er andere diensten over energienetten,energieopslag e.d. aan gekoppeld. DataBuilt is niet alleen een bedrijf; het vertegenwoordigt het doel voor een betere toekomst. Gedreven door de dynamiek van data-analyse en de belofte van kostenefficiëntie, blijft DataBuilt zichzelf vernieuwen en bijdragen aan de (r)evolutie van gebouwbeheer.

Andere artikelen